Ljuti na državni savez
0

Biciklistički savez RS-a prijeti: Djelovat ćemo samostalno, priznaje nas 30 država

N. K.
Bicklisti iz RS-a nezadovoljni (Foto: Biciklistički savez RS-a)
Bicklisti iz RS-a nezadovoljni (Foto: Biciklistički savez RS-a)
Biciklistički savez RS-a poslao je nedavno putem svojih društvenih mreža prijeteću poruku kako će istupiti iz krovnog državnog saveza BiH jer nisu, kako navode, zadovoljni statusom koji imaju.
"Biciklističkim klubovima iz RS-a nije cilj da djeluju samostalno bez klubova iz Federacije BiH, ali ako njihovo rukovodstvo nastavi da nas podištava i umanjuje našu ulogu u razvoju biciklizma, mi ćemo djelovati samostalno, jer ima više od 30 zemalja koje nas priznaju ili prevedeno više od 4 milijarde stanovništva planete", stoji u objavi Biciklističkog saveza RS-a koji su uz ovu objavu podijelili i fotografiju podijeljenje BiH.
Prvi čovjek ovog saveza Vladimir Kuvalja, koji je ujedno i potpredsjednik državnog biciklističkog saveza, se i ranije hvalio kako je o sličnoj tematici razgovarao s predsjednikom Olimpijskog komiteta Rusije.

"Sport nije centralizovan na nivou BiH, što znači da RS može djelovati samostalno u svakom pogledu, izuzev na Olimpijskim igrama. Sljedeći korak je otvaranje Olimpijskog komiteta RS-a, što je put ka konačnom cilju. Jer suživot bez poštovanja ustava i Dejtonskog sporazuma od političkog dijela Federacije BiH i predstavljanja RS-a kao administrativne ljušture nije moguć", poručio je tada.

Na kraju se postavlja pitanje koliko su zaista prijetnje ovog saveza realne budući da je poznato kako Međunarodni olimpijski odbor (MOK) državu Bosnu i Hercegovinu gleda isključivo kao jedinstvenu i cjelovitu te da priznaje samo krovne državne sportske saveze kao relevantne u radu.